Hyppää sisältöön

Opintovapaa

Opintovapaa tarjoaa työssä oleville mahdollisuuden opiskeluun. Työntekijän palvelussuhde jatkuu opintovapaan aikana. Opintovapaan ajalta ei makseta palkkaa, ellei siitä ole sovittu työnantajan kanssa tai työehtosopimuksessa.

Kenellä on oikeus jäädä opintovapaalle? 

Työntekijä voi pitää enintään kaksi vuotta opintovapaata viiden vuoden aikana, kun päätoiminen palvelussuhde on kestänyt yhdessä tai useammassa jaksossa vähintään vuoden. 

Työntekijällä on oikeus enintään viiden päivän opintovapaaseen, jos palvelussuhde on kestänyt yhdessä tai useammassa jaksossa vähintään kolme kuukautta. 

Opintovapaan voi käyttää yhdessä tai useammassa jaksossa. Vapaan voi jaksottaa myös niin, että työntekijä on osan työpäivästä työssä ja osan opintovapaalla. 

Miten haen opintovapaata? 

Opintovapaa perustuu aina työntekijän hakemukseen. Yli viisi työpäivää kestävää opintovapaata on haettava kirjallisella hakemuksella työnantajalta vähintään 45 kalenteripäivää ennen opintojen alkamista. 

Enintään viiden työpäivän opintovapaata haetaan suullisesti tai kirjallisesti vähintään 15 kalenteripäivää ennen opintojen alkamista, jollei työnantajan ja työntekijän kesken toisin sovita. SuPer suosittelee hakemuksen tekemistä kirjallisesti. 

Opintovapaahakemuksessa on mainittava: 

  • opintojen ja opintovapaan alkamis- ja päättymisajankohta
  • koulutuksen ja opiskelun muoto ja tavoite 
  • onko kyseessä aiemmalla opintovapaalla aloitetun koulutuksen tai opiskelun loppuunsaattaminen
  • oppilaitos tai muu koulutuksen tai opetuksen järjestäjä 
  • päätoimisessa itseopiskelussa opintoja ohjaavan opettajan ja opiskelijan yhteisesti hyväksymä opintosuunnitelma, josta ilmenee aiottu tutkinto tai opinnäyte ja sen edellyttämä opiskeluaika. 

Jos opintovapaata haetaan yli viideksi työpäiväksi, tulee työnantajan ilmoittaa ratkaisustaan kirjallisesti vähintään 15 kalenteripäivää ennen opintojen alkamista. Muissa tapauksissa työnantajan tulee ilmoittaa ratkaisustaan viimeistään seitsemän päivää ennen opintojen alkua.