Hyppää sisältöön

Oikeudet ja velvoitteet työsuhteessa

Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet

Työsuhteessa työnantaja saa työntekijältä työsuorituksen ja on velvollinen siitä vastineeksi maksamaan työntekijälle palkkaa. Palkanmaksu onkin työnantajan päävelvoite työsuhteessa.  

Työnantajalla on sopimussuhteessa oikeus johtaa ja valvoa työtä. Työnantajan tulee noudattaa lakien säännöksiä ja sopimusten määräyksiä sekä kohdella työntekijöitä tasapuolisesti ja syrjimättömästi. 

Työnantajan tulee myös huolehtia työturvallisuudesta sekä perehdyttää ja opastaa työntekijöitä työhön liittyvissä asioissa.  

Työnantajan on annettava työntekijälle selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, mikäli ne eivät ilmene työsopimuksesta. 

Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet

Työntekijällä on oikeus työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan sekä sopimusten ja lakien antamaan suojaan. Työntekijällä on oikeus terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön. 

Työntekijän on tehtävä työnsä huolellisesti noudattaen niitä ohjeita ja määräyksiä, joita työnantaja pätevästi työnjohto-oikeutensa puitteissa antaa. Kts. työnantajan työnjohto-oikeudesta tarkemmin Työnantajan työnjohto- ja valvontaoikeus sekä tulkintaetuoikeus. 

Työntekijän keskeisiä velvollisuuksia ovat huolellisuus- ja lojaliteettivelvoite sekä salassapitovelvollisuus: 

  • huolellinen työnteko
  • työnantajan työntekoon liittyvien ohjeiden ja määräysten noudattaminen
  • ilmoittaminen esimiehelle työpaikan olosuhteissa, rakenteissa, koneissa, laitteissa tai työ- ja suojeluvälineissä havaitsemistasi puutteista
  • kaiken samassa asemassa olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan toiminnan kanssa ristiriidassa olevan välttäminen
  • vahingon aiheuttamisen välttäminen esim. työnantajan liikesalaisuuksia ilmaisemalla. 

Kilpailukielto

Lain mukaan työntekijä ei saa työsuhteen kestäessä ryhtyä kilpailevaan toimintaan, joka huomioiden työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa työnantajaa hyvän tavan vastaisena kilpailutekona.

Tavanomaista lähihoitajan työtä tekevä työntekijä voi kuitenkin vapaa-aikanaan tehdä lähihoitajan työtä tai muuta työtä toiselle työnantajalle. Vasta jos tämä toisen työn tekeminen alkaa näkymään negatiivisesti päätyössä, työnantaja voi puuttua työntekoon. Myös esimerkiksi perhevapaan aikana lähihoitaja voi tehdä keikkatyötä toiselle työnantajalle, kunhan pääasiallinen poissaolon peruste on edelleen perhevapaa.  

Työntekijän on myös pidättäydyttävä hyödyntämästä oikeudetta tai ilmaisemasta ulkopuolisille työnantajan liikesalaisuuksia.  

Tavanomaista lähihoitajan työtä tekevien työntekijöiden kanssa ei voida pätevästi sopia työsuhteen jälkeistä aikaa koskevasta kilpailukiellosta. 

Jos työntekijä rikkoo tai laiminlyö työvelvollisuuksiaan, työnantaja voi antaa hänelle varoituksen. Toistuvat rikkomiset tai laiminlyönnit voivat olla peruste työsuhteen päättämiselle.