Hyppää sisältöön

Varoituksen antaminen

Työntekijän työsopimusta ei saa muissa kuin vakavissa laiminlyönti- ja rikkomistapauksissa irtisanoa, ennen kuin työntekijälle on annettu varoitus. Varoituksen antaminen kuuluu työnantajan työnjohtovaltaan.

Kuulemistilaisuus

Ennen varoituksen antamista on työnantajan järjestettävä kuulemistilaisuus. Tilaisuudesta tulee ilmoittaa riittävän ajoissa ja ilmoituksesta tulee myös ilmetä, minkä vuoksi tilaisuus järjestetään.

Työntekijällä on oikeus ottaa luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu tai muu tukihenkilö mukaan kuulemistilaisuuteen.

Kuultuaan työntekijää työnantaja voi harkita varoituksen antamista. Varoituksessa työntekijä saa tiedon siitä, kuinka vakavana rikkomuksena työnantaja pitää hänen menettelyään. Varoituksella työntekijälle annetaan siis mahdollisuus korjata menettelynsä ja käyttäytymisensä. Laissa ei ole määritelty irtisanomiseen oikeuttavaa varoitusten määrää.

Varoitus ja vastine

Varoituksen tulee olla riittävän yksilöity, jotta siitä käy ilmi mihin varoitus perustuu. Jos työpaikalla noudatetaan varoituskäytäntöä, tulee sen olla johdonmukaista ja tasapuolista.

Työntekijä voi vastustaa saamaansa varoitusta siten, että antaa tapahtumien kulusta työnantajalle oman kirjallisen selvityksensä. Vastine voi olla vapaamuotoinen ja siitä tulee käydä ilmi, mistä syystä työntekijä pitää varoitusta aiheettomana.