Hyppää sisältöön

Palkkaukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä

Palkkaukseen liittyy monia erilaisia käsitteitä, jotka on hyvä tuntea. Hyvinvointialueella on käytössä tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmä eli TVA sekä esimerkiksi henkilökohtaiset lisät, kun taas yksityisellä sektorilla palkkausmääräykset vaihtelevat sopimusaloittain. Palkkatilastoissa puolestaan käytetään erilaisia ansiokäsitteitä, kuten kokonaisansio ja säännöllinen ansio.

Pieni sanasto palkkaukseen liittyvistä käsitteistä auttaa ymmärtämään, mitä milläkin termillä tarkoitetaan.

Peruspalkka

Peruspalkka on palkka, joka on työehtosopimuksen mukaan vähintään maksettava asianomaiseen palkkahinnoitteluryhmään kuuluvalle työntekijälle/viranhaltijalle.

Tehtäväkohtainen palkka

Tehtäväkohtainen palkka perustuu työn vaativuuteen. Hyvinvointialueella on oltava työn vaativuuden arviointijärjestelmä, jonka perusteella tehtäväkohtainen palkka määräytyy. Työn vaativuuden arvioinnin järjestelmä on jokaisella työnantajalla erilainen, joten samasta tehtävästä maksettava tehtäväkohtainen palkka vaihtelee työnantajittain.

Kunnalla on käytössä niin sanottu OSVA-malli eli palkkaukseen vaikuttaa työtehtävässä vaadittu osaaminen ja vastuu.

Yksityisellä sektorilla tehtäväkohtainen palkka määräytyy sen mukaan, mihin palkkaryhmään työntekijä koulutuksen ja työtehtävien perusteella kuuluu.

Varsinainen palkka

Varsinaiseen palkkaan kuuluvat tehtäväkohtainen palkka, henkilökohtainen lisä, työkokemuslisä ja määrävuosilisä, syrjäseutulisä, kielilisä ja rekrytointilisä. Lisäksi varsinaiseen palkkaan kuuluu julkisella sektorilla luottamusmieskorvaus ja työsuojeluvaltuutetun korvaus.

Varsinaisen palkan käsitettä tarvitaan, kun lasketaan tuntipalkkaa, päiväpalkkaa, vuosiloma-ajan palkkaa sekä sairausajan palkkaa.