Skip to content

SuPers handlingslinjer 2024–2028

SuPer är en självständig och slagkraftig fackförening, som förnyar sina verksamhetssätt. SuPer svarar proaktivt på förändringar i verksamhetsomgivningen och på sina medlemmars behov samt tar hänsyn till att medlemmarna arbetar inom vitt skilda sektorer.

SuPer är en skicklig och uppskattad intressebevakare som arbetar för att förbättra sina medlemmars yrkesmässiga, ekonomiska och samhälleliga förmåner.

Förbundet skapar förutsättningarna för att medlemmarna ska kunna erhålla sysselsättning, rättvis lön, kontinuerlig kompetensutveckling och -användning samt arbetsförhållanden som främjar välbefinnandet i arbetslivet.

SuPers målsättningar

Medlemmarnas utbildning och arbete uppskattas

Närvårdarutbildningen röner uppskattning och de utexaminerade sysselsätts på ett mångsidigt sätt inom social-, hälso- samt utbildnings- och handledningsbranschen. Arbetsgivarna känner till vilka färdigheter närvårdarutbildningen ger samt alla yrken och utbildningar som omfattas av SuPer.

SuPers medlemmar använder sig av den breda kompetens som de har förvärvat med hjälp av sin utbildning och arbetserfarenhet, för att erbjuda högkvalitativ sjuk- och hälsovård samt fostran. Läkemedelsbehandling utgör en central del av närvårdarens arbete.

Förbundet har starkt inflytande

SuPers fackavdelningar och aktiva syns, hörs och påverkar samhälleligt. Beslutsfattarna och media lyssnar på SuPer och på vad SuPers medlemmar har att säga.

Förbundets och medlemmarnas ställningstaganden och verksamhet inverkar på ett positivt sätt på medlemmarnas förmåner samt på de beslut som berör social- och hälsovården, småbarnspedagogiken och undervisningsväsendet. Förbundet stöder fackavdelningarna i deras påverkansarbete.

Anställningsvillkoren är konkurrenskraftiga

Medlemmarna i SuPer har en lönenivå och anställningsvillkor som är konkurrenskraftiga.

Medlemmarna mår bra i arbetet

Medlemmarna utför meningsfulla arbetsuppgifter och får utnyttja hela bredden av sin kompetens. De har möjlighet att påverka sina anställningsvillkor och på hur de utvecklar sin yrkeskompetens. Det här ökar motivationen och välbefinnandet i arbetet.

Alla närvårdare är medlemmar i SuPer

SuPer är förbundet för alla närvårdare och övriga yrkesutbildade eller studeranden inom fostran, social-, hälso- samt utbildnings- och handledningsbranschen. SuPer representerar alla sina medlemmar på ett omfattande sätt.

SuPers värderingar

Respekt, mod och ansvar

SuPers verksamhetssätt 2024–2028

Ändringar i verksamhetsomgivningen

Den globala samhällssituationen är sorgligt instabil. Aktionerna för att hejda klimatförändringarna är nödvändiga. Intressebevakningen sker både på nationell och internationell nivå. Fackförbundens europeiska samarbete och den gemensamma intressebevakning som sker på EU-nivå utgör en central del av påverkansarbetet.

Det kommer att vara svårt att förutsäga den ekonomiska utvecklingen inom de närmaste åren

Staten är kraftigt skuldsatt och återbetalningen av skulderna kommer att synas i form av höjda skatter och nedskärningar i samhällstjänster. Vi måste ändå säkerställa den grundläggande servicen. Löntagarnas ökande kostnader, den höjda inflationen och växande räntenivån inverkar på ett negativt sätt särskilt på låg- och medelinkomsttagarnas köpkraft. Det är viktigt att garantera en fortsatt köpkraft.

I början av år 2023 tog välfärdsområdena över ansvaret för social- och hälsovårdstjänsterna. Det är deras skyldighet att i alla lägen garantera tillgången till social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster. Välfärdsområdena producerar de tjänster som ligger på deras ansvar i huvudsak i form av offentlig service, medan den privata och den tredje sektorn tillhandahåller kompletterande tjänster. Den privata sektorn producerar en betydande del av social- och hälsovårdstjänsterna. De kraftiga sparåtgärderna inverkar på produktionen av tjänsterna och på personalens arbetsförhållanden, även om vi med avtal har garanterat de centrala anställningsvillkoren.

Vi måste säkerställa arbetstagarnas grundläggande rättigheter och göra deras röst hörd på arbetsmarknaden

I regeringsprogrammet finns det en orimlig målsättning om att ta bort motiveringen för tidsbestämda arbetsavtalsförhållanden för arbetsavtal på under ett år. Målsättningen skulle radikalt förändra uppsägningsgrunderna, spräcka den arbetsrättsliga principen om skydd av den svagare parten och dessutom skulle den också göra diskrimineringen av gravida till ett allt allmännare fenomen. Det här kan vi inte godta. Det är också på ett allmänt plan viktigt att säkerställa arbetstagarnas grundläggande rättigheter och att göra deras röst hörd på arbetsmarknaden.

Det strider mot vårt system med avtalsfrihet att lagstifta om en exportdriven lönemodell. I praktiken betyder det här att till exempel kvinnodominerade branscher aldrig skulle komma ifatt de mansdominerade branscherna när det gäller löneutvecklingen. En sådan här modell leder till att löneskillnaderna förblir permanenta. Vi måste hitta sätt att främja lönejämställdheten.

Den åldrande befolkningen påverkar boende och arbete

I Finland kommer ändringen i åldersstrukturen under de följande decennierna att synas i form av en kraftig ökning av den äldre andelen av befolkningen.

Kommunerna skiljer sig kraftigt från varandra när det gäller både befolkningsstruktur och kommunal ekonomi. Tillväxtcentra och ekonomiskt nödställda områden står inför helt olika utmaningar. Boendekostnaderna har stigit i hela landet.

Förändringarna inom småbarnspedagogiken och dimensioneringen av vårdpersonalen inom äldreomsorgen är exempel på faktorer som kommer att leda till stora förändringar inom vårdpersonalens arbete och ställning på arbetsmarknaden.

Utlandsrekryteringen ska vara etiskt hållbar

Säkerställandet av social-, hälsovårds- och fostringsväsendets tjänster och branschens dragkraft utgör även under de kommande åren grunden för hela landets välmående och ekonomi.

Inom fostran, social-, hälso- samt utbildnings- och handledningsbranschen behöver Finland arbetskraft både från den inhemska och utländska arbetsmarknaden. Utlandsrekryteringen ska vara etiskt hållbar och de arbetstagare som anställs inom den finländska vårdbranschen ska ha tillräckliga yrkes- och språkkunskaper. Brister i yrkes- eller språkkunskaper äventyrar på ett allvarligt sätt kund- och patientsäkerheten och sänker vårdbranschens dragkraft. Inom yrkesutbildningen ska man garantera tillräckligt med resurser för språkinlärning. Man måste försäkra sig om kvaliteten på den växande lärlingsutbildningen.

Det finns många saker som ändras inom arbetslivet, men det kommer även i fortsättningen att finnas arbete för de av finländarna så uppskattade yrkeskunniga inom fostran, social-, hälso- samt utbildnings- och handledningsbranschen. Närvårdaryrket förblir ett eftertraktat yrke, om vi arbetar för att upprätthålla uppskattningen för yrket och för att säkerställa en examensbaserad yrkesutbildning av hög kvalitet. Med hjälp av anständiga arbetsförhållanden och en ordentlig lön garanterar vi att arbetet bibehåller sin dragkraft.