Skip to content

Regleringarna gällande nödarbete ska inte ändras – det är omotiverat att ingripa i konflikträtten

SuPer har i sitt utlåtande till Social- och hälsovårdsutskottet motsatt sig en utvidgad användning av nödarbete under arbetskonflikter eftersom arbetsgivarna inom social- och hälsovårdsbranschen har använt sig av nödarbete på fel sätt.

– Det är viktigt att man i utskottet förstår att nödarbete ska användas som en sista åtgärd. Arbetstagarna inom social- och hälsovårdsbranschen måste också ha möjlighet att förbättra sina arbetsvillkor, säger ordförande Päivi Inberg.

Det är vanligt att man under arbetskonflikter inom social- och hälsovårdsbranschen överväger och förhandlar om nödarbete och patientsäkerheten har inte riskerats. Däremot får man inte enligt gällande lagstiftning använda sig av nödarbete för att förhindra lagliga stridsåtgärder.

Enligt regionförvaltningsverkens beslut använde sig arbetsgivarna inom social- och hälsovårdsbranschen flera gånger grundlöst av nödarbete under arbetskonflikterna år 2022. Enligt regeringens senaste förslag vill man legalisera en sådan här praxis. SuPer finner det alarmerande att förslaget inte överhuvudtaget reglerar den ersättning som ska betalas till de arbetstagare som utför skydds- eller nödarbete. Eftersom regleringen ska se till att skyddsarbete alltid är en sista åtgärd, borde även ersättningen vara betydande.

– I praktiken skulle det leda till att arbetsgivaren direkt ger order om nödarbete, eftersom det är lättare än att förhandla om skyddsarbete. Enligt lagförslaget skulle arbetsgivaren utan risk för konsekvenser kunna använda nödarbete som en genväg till att smula sönder arbetskonflikten, säger Inberg.

SuPer tror att den föreslagna lagen kommer att leda till att arbetstagarna inom social- och hälsovårdsbranschen allt oftare förpliktigas till nödarbete under arbetskonflikter. Det skulle försvaga både arbetstidsskyddet och möjligheterna att använda sig av konflikträtten – ändå tar förslaget inte de här aspekterna i beaktande.

Tillägget om nödarbete under en arbetskonflikt skrevs i efterhand in i regeringens förslag – efter att trepartsförberedelserna redan var uppgjorda. Det har inte heller varit på remissbehandling eller uppe i rådet för bedömning av lagstiftningen, och därmed har SuPer inte heller tidigare haft möjlighet att kommentera förslaget om nödarbete. Detta trots att förslaget i verkligheten har stor betydelse med tanke på social- och hälsovårdsbranschens arbetstagares möjligheter att använda sig av sin konflikträtt.

Publicerad på svenska 10.4.2025.

Mer information