De äldres säkerhet äventyras av för låg personaldimensionering
Enligt Päivi Inberg, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer, måste personaldimensioneringen inom äldreomsorgen i de flesta äldreomsorgsenheter höjas från den nuvarande minimumnivån på 0,6, för att säkerställa både de äldres och vårdpersonalens säkerhet. Enligt uppskattningar från Institutet för hälsa och välfärd (THL) ökar antalet äldre med minnessjukdomar, vilket ökar kraven på vården och resursbehoven.

Äldreomsorgen blir ständigt alltmer utmanande eftersom de äldres hälsotillstånd är betydligt sämre vid den tidpunkt de får tillgång till tjänster. THL bedömer kontinuerligt funktionsförmågan hos klienter inom dygnetruntvård av äldre. Undersökningar visar att depression och beteendestörningar hos äldre är på en högre nivå när de kommer in i tjänsterna. De äldres kognitiva förmågor är också klart sämre än tidigare, vilket särskilt visar på en ökning av antalet äldre med minnessjukdomar.
Besluten som regeringen fattat om att sänka personaldimensioneringen inom äldreomsorgen är helt felaktiga åtgärder i en tid då servicebehoven inom äldreomsorgen ökar. Detta försämrar avsevärt både nivån på vården och äventyrar de äldres fysiska säkerhet i vårdenheterna. För liten personalstyrka möjliggör inte den vårdnivå som våra äldre med stort hjälpbehov nu behöver. Det ökade hjälpbehovet gäller inte enbart äldreomsorgsenheter utan också hemvårdstjänster för äldre. Just nu är alldeles för många äldre endast förvarade i sina hem utan tillräckliga tjänster, konstaterar ordförande Inberg.
Äldreomsorgslagen, socialvårdslagen och till och med Finlands grundlag kräver att äldre har tillgång till de tjänster som deras servicebehov kräver. Ett enkelt mått är huruvida tjänsterna som de äldre behöver kan tillhandahållas både inom serviceboende och hemvård. Om dessa kriterier inte uppfylls måste servicenivån höjas, vilket också innebär att den nuvarande minimidimensioneringen på 0,6 dygnetruntvård av äldre inte är tillräcklig. Det är välfärdsområdenas och tillsynsmyndighetens ansvar att säkerställa att lagen följs. Både riksdagens grundlagsutskott och social- och hälsovårdsutskottet har krävt att personaldimensioneringen följs upp och att korrigerande åtgärder vid behov vidtas.
I de våldsfall som har inträffat i olika äldreomsorgsenheter är det oftast fråga om handlingar utförda av äldre med minnessjukdomar. Antalet äldre med minnessjukdomar ökar ständigt inom äldreomsorgen, och detta kombinerat med för låg personaldimensionering är en farlig kombination både för de äldre och deras vårdare. De förtjänar bättre förhållanden, och detta måste verkligen nu åtgärdas både i välfärdsområdenas beslutsfattande och i riksdagen, där finansieringen av välfärdsområdena beslutas. Tyvärr reagerar man i Finland med fördröjning och ofta först efter att media har lyft fram missförhållanden för allmänheten.
Mer information
