Skip to content

Rättigheter och skyldigheter

Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter

I ett anställningsförhållande får arbetsgivaren en arbetsinsats av arbetstagaren och är i gengäld skyldig att betala lön. Att betala lön är arbetsgivarens huvudskyldighet i anställningsförhållandet.

Arbetsgivaren har i avtalsförhållandet rätt att leda och övervaka arbetet. Arbetsgivaren måste följa lagar och avtalsbestämmelser samt behandla arbetstagarna rättvist och utan diskriminering.

Arbetsgivaren är också skyldig att säkerställa arbetarskyddet samt introducera och instruera arbetstagare i frågor som rör arbetet.

Arbetsgivaren ska ge arbetstagaren information om de huvudsakliga villkoren för arbetet, om dessa inte framgår av arbetsavtalet.

Arbetstagarens rättigheter och skyldigheter

Arbetstagaren har rätt till lön enligt kollektivavtalet samt till det skydd som lagar och avtal ger. Arbetstagaren har rätt till en hälsosam och säker arbetsmiljö.

Arbetstagaren ska utföra sitt arbete omsorgsfullt och följa de instruktioner och anvisningar som arbetsgivaren med stöd av sin ledningsrätt ger. Se närmare om arbetsgivarens ledningsrätt under ”Arbetsgivarens lednings- och övervakningsrätt samt tolkningsföreträde.”

Arbetstagarens huvudsakliga skyldigheter inkluderar omsorgs-, aktsamhets-, lojalitets- och tystnadsplikt

  • Utföra arbetet omsorgsfullt
  • Följa arbetsgivarens instruktioner och anvisningar som rör arbetets utförande
  • Informera chefen om brister i arbetsplatsens förhållanden, strukturer, maskiner, utrustning eller arbets- och skyddsmedel
  • Undvika beteenden som står i strid med vad som rimligen kan krävas av en person i motsvarande ställning
  • Undvika att orsaka skada, till exempel genom att avslöja arbetsgivarens affärshemligheter.

Konkurrensförbud

Enligt lagen får arbetstagaren under anställningen inte bedriva konkurrerande verksamhet som uppenbart skadar arbetsgivaren som en otillbörlig konkurrensåtgärd med hänsyn till arbetets natur och arbetstagarens ställning.

En arbetstagare som utför sedvanligt arbete som närvårdare kan dock under sin fritid arbeta som närvårdare eller utföra annat arbete för en annan arbetsgivare. Först om detta arbete börjar påverka huvudsysslan negativt kan arbetsgivaren ingripa. Till exempel kan en närvårdare under familjeledighet utföra korttidsarbete för en annan arbetsgivare, så länge huvudorsaken till frånvaron förblir familjeledigheten.

Arbetstagaren ska också avstå från att otillbörligen utnyttja eller avslöja arbetsgivarens affärshemligheter för utomstående.

Arbetstagare som utför sedvanligt arbete som närvårdare kan inte giltigt ingå avtal om konkurrensförbud som gäller tiden efter att anställningen har upphört.

Om arbetstagaren bryter mot eller försummar sina skyldigheter i anställningen kan arbetsgivaren ge en varning. Upprepade brott eller försummelser kan utgöra grund för att avsluta anställningen.