Skip to content

Samarbete

Samarbetslagarna reglerar samarbetet mellan arbetsgivaren och personalen inom kommuner, välfärdsområden och den privata sektorn. Syftet med lagarna är att främja samarbetet mellan personalen och arbetsgivaren.

Bra samarbete på arbetsplatsen är en kontinuerlig och öppen dialog mellan arbetsgivaren och personalen. För att samarbetet ska fungera krävs tillräcklig och aktuell information.

Genom samarbete har personalen möjlighet att påverka beslutsfattandet som rör deras arbete, arbetsplats, ställning och arbetsvillkor. Bra samarbete främjar kvaliteten i arbetslivet, personalens välmående och resultat. Förtroendet på arbetsplatsen ökar genom fungerande samarbete och dialog.

Privata arbetsgivare och samarbete

Samarbetet inom den privata sektorn baseras på lagen om samarbete inom företag.

Frågor som behandlas inom samarbetet kan handla om arbete, arbetsmiljö eller arbetsgemenskap. Samarbetet kan gälla den rådande situationen eller en kommande förändring.

Syftet med samarbetslagen är att främja samarbetet mellan arbetsgivaren och arbetstagarna samt utveckla företagets och arbetsgemenskapens verksamhet. Genom samarbete säkerställs arbetstagarnas möjlighet att påverka företagets beslutsfattande som rör deras arbete, arbetsvillkor och ställning i företaget.

Informationsflödet ska vara aktuellt och tillräckligt i förhållande till det ärende som behandlas.

Parterna i samarbetet är arbetsgivaren och personalen. I förhandlingarna representeras arbetstagaren som berörs av frågan av sin chef eller representant för personalgruppen och/eller arbetsgivarens representant(er).

Personalgruppernas representant är vanligtvis en förtroendeman eller förtroendeperson och vid frågor om säkerhet och hälsa deltar även en arbetarskyddsfullmäktig.

Frågor som behandlas inom samarbetet omfattar:

  • Personalpåverkan och arbetsarrangemang till följd av förändringar i företagsverksamheten
  • Minskning av arbetskraft, permitteringar, deltidsarbete, väsentliga ensidiga ändringar av anställningsvillkor
  • Överlåtelse av rörelse (arbetsgivarens informationsskyldighet och skyldighet att svara på frågor).

Arbetsgivaren och personalens representant ska även föra en dialog om bland annat:

  • Företagets eller organisationens utvecklingsutsikter och ekonomiska situation
  • Regler, praxis och principer som tillämpas på arbetsplatsen
  • Användning av arbetskraft samt personalens struktur
  • Personalens kompetensbehov och utveckling av kompetens
  • Upprätthållande och främjande av välmående på arbetsplatsen i den mån det inte regleras av annan lagstiftning.

Kommun eller välfärdsområde som arbetsgivare och samarbete

Syftet med lagen om samarbete mellan arbetsgivare och personal i kommuner och välfärdsområden är att främja samarbetet mellan arbetsgivare och personal, säkerställa personalens möjligheter att påverka samt förbättra effektiviteten i den kommunala tjänsteproduktionen och kvaliteten i arbetslivet.

Parterna i samarbetet är kommunen eller välfärdsområdet som arbetsgivare och dess anställda personal. Personalens representanter är förtroendemän, arbetarskyddsfullmäktig eller andra valda personalrepresentanter.

Varje kommun och välfärdsområde ska ha ett samarbetsorgan med en mandatperiod på fyra år.

Inom samarbetet ska åtminstone följande frågor behandlas:

  • Betydande förändringar i personalens ställning vid omorganisation av arbetet, i kommunens eller välfärdsområdets servicenät, i kommunindelningen eller i samarbetet mellan kommuner eller välfärdsområden. Betydande förändringar kan vara omstrukturering av arbetsuppgifter, arbetslokaler eller förändringar i kommunalt samarbete.
  • Omorganisation av tjänster om dessa har betydande personalpåverkan, till exempel nedläggning av avdelningar, övergång till köpta tjänster, bolagisering, överlåtelse av rörelse och användning av inhyrd arbetskraft.
  • Principer och planer som rör personalen, personalutveckling, likabehandling och intern informationsutbyte inom arbetsgemenskapen. Dessa inkluderar bland annat personal- och utbildningsplaner, jämställdhetsplan och riktlinjer och procedurer för introduktion.
  • Deltidsarbete, permitteringar och uppsägningar av ekonomiska och produktionsmässiga skäl. Alla försämringar av personalens anställningsvillkor som krävs i budgetförslaget ska behandlas i samarbetsorganet innan regionfullmäktige eller kommunstyrelsen lämnar det slutliga budgetförslaget till fullmäktige.

Centrala lagar om samarbete