Skip to content

Integritetsskydd

Arbetsgivaren får endast behandla personuppgifter om arbetstagaren som är nödvändiga för anställningsförhållandet. Informationen ska i första hand samlas in från arbetstagaren själv.

Drogtester

Arbetsgivaren kan kräva drogtester vid anställning om detta är fastställt i arbetsplatsens drogpolicy och har behandlats i samverkansförhandlingar. Arbetsgivaren måste kunna hänvisa till en grund för testningen enligt lagen om integritetsskydd i arbetslivet.

Drogtester under anställning kräver skälig misstanke, exempelvis om narkotikaanvändning under arbetstid.

Kameraövervakning

Arbetsgivaren får genomföra kameraövervakning i sina lokaler för att säkerställa säkerheten för anställda, andra närvarande personer och egendom, inom de begränsningar som lagen föreskriver.

Kameraövervakning regleras i lagen om integritetsskydd och kräver behandling i samverkansförhandlingar. Övervakningen får inte inskränka arbetstagarens integritet mer än nödvändigt. Arbetsplatsen måste tydligt märkas ut som övervakad. 

Kreditupplysningar

Arbetsgivaren kan begära kreditupplysningar om arbetstagaren, exempelvis om arbetsuppgifterna huvudsakligen innebär arbete utan tillsyn i privata hem. Arbetstagaren ska informeras om att upplysningar inhämtas och arbetsgivaren ansvarar för kostnaderna.

E-post

I undantagsfall har arbetsgivaren rätt att söka och öppna e-postmeddelanden som tillhör arbetsgivaren i arbetstagarens e-post. Detta är dock endast tillåtet om de lagstadgade villkoren uppfylls. Arbetsgivaren ska omedelbart informera arbetstagaren skriftligen om granskningen.

Hälsouppgifter

Endast de personer som deltar i beslut som rör anställningsförhållandet får hantera hälsouppgifter om arbetstagaren. Företagshälsovården får inte lämna ut hälsouppgifter till arbetsgivaren, utan endast information om arbetstagaren är lämplig för tjänsten.

Läs mer