Skip to content

Arbetarskyddsfullmäktigs rättigheter

Rätt till tidsanvändning

Arbetarskyddsfullmäktig ska ges befrielse från sina ordinarie arbetsuppgifter under den tid som krävs för att kunna utföra uppdraget effektivt.

I tillsynslagen finns en lista över faktorer som ska beaktas vid fastställande av tidsanvändningen. Den beviljade tiden ska beaktas i arbetsplaneringen och framgå av arbetsschemat.

Arbetarskyddsfullmäktig ska inte ingå i bemanningsberäkningen för utbildad vårdpersonal under den tid hen utför sitt uppdrag. (Tillsynslagen 34:1 §)

Den lagstadgade minimibefrielsen vid arbetsplatser med minst 10 anställda är minst fyra timmar under varje period om fyra på varandra följande kalenderveckor.

Inom den kommunala sektorn regleras arbetarskyddsfullmäktigs tidsanvändning i en särskild tidsanvändningsöverenskommelse.

Rätt till information

Arbetarskyddsfullmäktig har rätt att få den information från arbetsgivaren som behövs för att fullgöra sitt uppdrag. Detta inkluderar bland annat arbetarskyddsdokument och register som arbetsgivaren enligt lag är skyldig att ha eller som arbetsgivaren innehar.

Arbetarskyddsfullmäktigs rätt till utbildning

Arbetarskyddsfullmäktig har rätt att få den information och utbildning som behövs för att kunna fullgöra sitt uppdrag. Behovet av utbildning för arbetarskyddsfullmäktig och dess ersättare samt arrangemangen för utbildningen ska behandlas tillsammans med arbetsgivaren inom två månader efter valet.

Ersättarens utbildningsbehov påverkas av hur omfattande hens uppgifter bedöms vara under arbetarskyddsfullmäktigs frånvaro.

Utbildningen får inte medföra kostnader eller inkomstbortfall för arbetarskyddsfullmäktig eller ersättarna. Utbildningen sker under arbetstid, om inget annat överenskoms.

(Tillsynslagen 32 § och 33 §.)

Ersättning för inkomstbortfall

Arbetarskyddsfullmäktig ska inte lida inkomstbortfall på grund av att hen fullgör sina uppgifter. Arbetsgivaren är skyldig att ersätta inkomstbortfall som uppstår när arbetarskyddsfullmäktig fullgör sina uppgifter under arbetstid.

(Tillsynslagen 35 §.)

Rätt att avbryta farligt arbete

Arbetarskyddsfullmäktig har rätt att avbryta arbete som innebär en omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa. Arbetarskyddsfullmäktig ska informera arbetsgivaren om avbrottet i förväg, om möjligt, och i vilket fall som helst så snart som möjligt. Arbetet kan återupptas först när arbetsgivaren har försäkrat sig om att ingen fara kvarstår.

(Tillsynslagen 36 §.)

Arbetarskyddsfullmäktigs uppsägningsskydd

Arbetarskyddsfullmäktig har ett så kallat förstärkt uppsägningsskydd, liknande det som gäller för fackliga förtroendemän. Detta innebär att arbetarskyddsfullmäktigs skydd mot uppsägning är starkare än för andra arbetstagare.

Läs mer: