Arbetarskyddsföreträdare på arbetsplatsen
Arbetarskyddsfullmäktig
Arbetarskyddsfullmäktig är arbetstagarnas representant i arbetarskyddsfrågor.
Om det regelbundet arbetar minst 10 personer på en arbetsplats ska arbetstagarna utse ett arbetarskyddsfullmäktig och två ersättare.
Även på mindre arbetsplatser kan en arbetarskyddsfullmäktig och ersättare utses. Tjänstemännen har rätt att välja en egen arbetarskyddsfullmäktig och dennes ersättare. (Tillsynslagen 29 §.)
Arbetarskyddsfullmäktigs uppgifter inkluderar:
- Representera arbetstagarna i arbetarskyddsfrågor, till exempel bistå arbetstagare vid problem, framföra arbetstagarnas förslag till arbetsgivaren och delta som representant vid arbetarskyddsinspektioner.
- Samarbeta med arbetarskyddschefen, företagshälsovården och andra arbetarskyddsföreträdare samt representanter för personalen.
- Sätta sig in i arbetarskyddsbestämmelser och arbetsplatsens förhållanden genom arbetsplatsbesök, statistik och rapporter.
- Delta i utvecklingen och förbättringen av frågor som omedelbart påverkar arbetstagarnas säkerhet och hälsa.
- Medverka i planering och genomförande av riskbedömningar.
- Delta i skapandet av gemensamma rutiner för arbetsplatsen.
- Följa upp genomförandet av överenskomna åtgärder.
- Avbryta arbete som utgör omedelbar fara för arbetstagarens liv eller hälsa.
(Tillsynslagen 31 §.)
Arbetarskyddsfullmäktig och dess ersättare väljs genom val som ordnas av arbetstagarna. Tidpunkt och arrangemang för valet fastställs i samråd mellan personalens representanter och arbetsgivaren innan valet genomförs.
Arbetsgivaren ska tillhandahålla en lista över alla anställda på arbetsplatsen, inklusive de som är tjänstlediga. Personalrepresentanterna ansvarar för att genomföra valet.
Alla anställda har rätt att föreslå kandidater och att själva ställa upp som kandidater i valet. Samtliga anställda har rösträtt.
Den kandidat som får flest röster blir arbetarskyddsfullmäktig, medan de som får näst flest respektive tredje flest röster blir ersättare. Om det endast finns en kandidat för varje uppdrag, och de har lämnat sitt medgivande, behöver inget val genomföras – de anses valda.
Läs mer om valproceduren:
- Riktlinjer för arbetarskyddsval – Arbetarskyddscentralen
- (Tillsynslagen 30 §)
Val av arbetarskyddsfullmäktig ska rapporteras till:
- Arbetsgivaren (valnämnden ansvarar för att meddela valresultatet).
- Arbetarskyddscentralen (anmälan görs av arbetsgivaren).
- Fackförbundet SuPer via digitala anmälningsformulär (på finska):
Ersättande arbetarskyddsfullmäktig
Ersättaren träder in och fullgör arbetarskyddsfullmäktigs uppgifter om den ordinarie arbetarskyddsfullmäktig är förhindrat. Arbetarskyddsfullmäktig ska alltid meddela arbetsgivaren om sin frånvaro och överlämnandet av uppgifterna till ersättaren.
Om arbetarskyddsfullmäktig har ett tillfälligt hinder (t.ex. semester, sjukledighet, studieledighet eller annan tjänstledighet) ska ersättaren utföra de nödvändiga uppgifterna som inte kan skjutas upp, såsom att delta i arbetarskyddsinspektioner eller utredningar av olyckor.
Arbetarskyddsrepresentanter
Enligt branschspecifika arbetarskyddsöverenskommelser och lokala avtal kan arbetarskyddsrepresentanter utses.
Representanter har dock inte samma lagstadgade ställning som arbetarskyddsfullmäktig och omfattas inte av samma förstärkta uppsägningsskydd.
Valet av representanter sker vanligtvis i samband med arbetarskyddsvalet och görs av de anställda. Mandatperioden för representanten är densamma som för arbetarskyddsfullmäktig.
Representanten bistår arbetarskyddsfullmäktig på sitt verksamhetsområde eller arbetsplats. Detta underlättar hanteringen av lokala frågor och frigör mer tid för arbetarskyddsfullmäktig att arbeta med övergripande arbetsmiljöuppgifter.
Anmälan till arbetarskyddsregistret
Arbetarskyddscentralen (TTK) för ett register över arbetarskyddspersonal.
Arbetsgivaren är skyldig att anmäla valda arbetarskyddsfullmäktig och ersättare samt vem som fungerar som arbetarskyddschef på arbetsplatsen.
Arbetarskyddschefen
Arbetarskyddschefen representerar arbetsgivaren i arbetarskyddssamarbetet. Om arbetsgivaren inte själv utför uppdraget, utser hen en representant till uppgiften.
Arbetarskyddschefen ska ha god kännedom om arbetarskyddsbestämmelser och arbetsplatsens förhållanden. Hen ska ha förutsättningar att hantera frågor och organisera samarbetet.
Arbetarskyddschefens huvuduppgifter
- Stödja arbetsgivaren och chefer i frågor som rör arbetarskyddsexpertis och samarbetet med arbetstagare och arbetarskyddsmyndigheter.
- Vidta nödvändiga åtgärder för att organisera och upprätthålla samarbetet mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsplatsen samt utveckla samarbetet i arbetarskyddsfrågor.
Arbetarskyddschefen ska bland annat:
- Fördjupa sig i arbetarskyddsbestämmelser och säkerställa att arbetsgivaren och dess representanter får nödvändig information.
- Bekanta sig med arbetsplatsens säkerhets- och hälsorelaterade förhållanden, följa deras utveckling, delta i utarbetandet av arbetsplatsens arbetarskyddsprogram och vidta åtgärder för att avhjälpa brister.
- Hjälpa arbetsgivaren och chefer att skaffa tillräcklig arbetarskyddsexpertis.
- Organisera, upprätthålla och utveckla samarbetet inom arbetarskyddet.
(Tillsynslagen 28 §.)