Överenskommelse om arbetstid
När du ingår ett anställningsavtal är det viktigt att uppmärksamma villkoren för arbetstiden och förhandla fram en lösning som passar dina behov. Ett avtal om varierande arbetstid, som gäller vid behov, passar till exempel i situationer där arbetstagaren vill arbeta på ett flexibelt sätt och själv välja sina arbetspass, men där det inte handlar om enstaka tillfälliga uppdrag.
Vid avtalets ingående kan man också komma överens om arbetstidens förläggning (morgon-, kvälls-, nattpass) och om arbete ska utföras under helger samt om arbetstagaren ska vara i beredskap.
Ett avtal om varierande arbetstid är ett arbetsavtal där arbetstiden enligt avtalsvillkoren varierar i enlighet med överenskommelsen. Arbetstiden kan exempelvis vara ett minimiantal timmar – 1–15 timmar per vecka – eller ”vid behov”. Avtalet ingås vanligtvis som ett tillsvidareavtal, vilket innebär att arbetstagaren alltid har ett anställningsförhållande.
I kollektivavtal för den privata sektorn har det förhandlats fram bestämmelser som förbättrar ställningen för arbetstagare med avtal om varierande arbetstid. Till exempel innehåller kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen bestämmelser som:
- Begränsar arbetsgivarens möjlighet att föreslå sådana avtal.
- Kräver att arbetsgivaren under vissa förutsättningar höjer minimiarbetstiden i avtalet.
- Reglerar rätten till sjuklön.
Arbetsavtalslagen innehåller också en bestämmelse om uppsägningslön vid varierande arbetstid.
Begränsningar för avtal om varierande arbetstid
Höjning av minimiarbetstid
Om den faktiska arbetstiden under de senaste 12 månaderna visar att den avtalade minimiarbetstiden (den nedre gränsen för arbetstid) inte motsvarar det verkliga behovet, är arbetsgivaren skyldig att på arbetstagarens begäran förhandla om att justera villkoren så att de speglar det verkliga behovet.
Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte kommer överens om annat ska minimiarbetstiden fastställas enligt den genomsnittliga faktiska arbetstiden under de senaste 12 månaderna.
Om den genomsnittliga arbetstiden avviker från den angivna arbetstiden med 0–4 timmar per vecka behöver minimiarbetstiden dock inte justeras.
Arbetsgivaren kan med sakliga skriftliga grunder fastställa en annan minimiarbetstid som motsvarar det förväntade framtida behovet.
Rätt till sjuklön
En arbetstagare med ett avtal om varierande arbetstid har rätt till sjuklön om arbetspasset som missades på grund av sjukdom fanns med i arbetsschemat eller om det är uppenbart att arbetstagaren skulle ha arbetat utan sjukfrånvaron.
Sjuklönen efter arbetsschemats slut baseras på den genomsnittliga arbetstiden, som beräknas utifrån tidigare arbetade perioder, exempelvis de senaste sex månaderna.