Skip to content

Regeringens arbetslivsförsämringar

SuPer motsätter sig att en exportstyrd arbetsmarknadsmodell skrivs in i lagen. Lagen skulle begränsa riksförlikningsmannens och medlingsnämndens möjligheter att framlägga förslag till förlikning i svåra arbetskonflikter och därmed utgöra ett hinder för avtalsfriheten.

Enligt lagändringen ska förslag till förlikning framöver inte få överskrida de löneförhöjningar som har överenskommits för exportbranscherna.

Regeringens och välfärdsområdenas åtgärder gnager på närvårdarens arbete

Såväl landets regering som välfärdsområdena har initierat åtgärder som på ett aldrig skådat sätt ger sig på närvårdarens arbete och utkomst. Arbetstagarens rättigheter inskränks och arbetslivet görs mer osäkert i namnet av sparbehov. Välfärdsområdena hindrar närvårdarna från att utföra arbete som motsvarar deras utbildning.

Störtvågen av försämringar försvagar arbetslivets dragningskraft och superfolkets utkomst och arbetshälsa.

Regeringens arbetslivsförsämringar

I regeringsprogrammet ingår en mängd försämringar inom arbetslivet, särskilt riktade mot SuPers medlemmar och de kvinnodominerade branscherna för social- och hälsovård samt småbarnspedagogik.

SuPer NEJ till regeringsprogrammet

Vid sidan av SuPers ställningstaganden har superfolket flera gånger hösten 2023 och våren 2024 demonstrerat mot målen i Orpos regeringsprogram. SuPer deltog i STTK:s Kohtuus kaikessa-demonstration (Måtta i allt) 18.11.2023 och i löntagarorganisationernas gemensamma Stop NYT!-demonstration (Stop NU!) 1.2.2024. Dessutom utlyste SuPer strejk i huvudstadsregionens småbarnspedagogik i januari–februari 2024.

Försämring i välfärdsområden

Välfärdsområdena kämpar med stränga sparkrav och kör ner riksomfattande social- och hälsovårdstjänster. Beslutsfattarnas kortsiktiga beslut försämrar närvårdarnas möjligheter att utföra arbete som motsvarar utbildningen

Servicenätet gallras

Välfärdsområdenas representanter har utarbetat omfattande nedskärningslistor som får allvarliga konsekvenser för tillgången på service, på dess tillgänglighet och på personalens ställning. Vårdreformens mål, som regional jämlikhet, tryggad service och främjad välfärd, är mer avlägsna än någonsin efter gallringen i servicenätet.