SuPers Inberg: En nedskärning av sjukpenningen minskar kraftigt tryggheten vid sjukdom
SuPer motsätter sig regeringens planer på en nedskärning av sjukpenningen. En nedskärning skulle avsevärt minska arbetstagarnas trygghet under sjukdom och försätta i synnerhet lågavlönade arbetstagare i en svår situation. – En allvarlig sjukdom kan överraska vem som helst, och straffet får inte vara att privatekonomin kollapsar, betonar Päivi Inberg, ordförande för SuPer. – Socialförsäkringsfonder borde användas för det ändamål de insamlats, det vill säga för att finansiera sjukpenning och andra förmåner.
SuPers bedömning är att förslagets helhetskonsekvenser för arbetsplatserna strider mot regeringens målsättningar och att förslaget därför bör dras tillbaka. I stället för nedskärningar borde man fokusera på en strukturell reform av förmånssystemen vid arbetsförmåga och arbetsoförmåga. Kortsiktiga nedskärningar kan snabbt åstadkomma stor skada när det gäller att förbättra sysselsättningen.
De nedskärningar i sjukpenningen som regeringen föreslår gäller inte bara högavlönad personal, utan även lågavlönade närvårdare. En närvårdare med en årsinkomst på 35 000 euro skulle till exempel få cirka 300 euro mindre i sjukpenning än i nuläget. Detta innebär en minskning på med mer än tusen euro av bruttoinkomsten under perioder då arbetstagaren erhåller sjukpenning.
Nedskärningarna har störst inverkan på sektorer med högre sjuklighet, såsom social- och hälsovården och småbarnspedagogiken. Risken för olycksfall i arbetet är hög och antalet arbetsolyckor har ökat ytterligare under de senaste åren. Många inom branschen lider av muskuloskeletala problem, och det är inte möjligt att arbeta med fysiskt begränsad arbetsförmåga.
– De obligatoriska utgifterna minskar åtminstone inte vid sjukdom, konstaterar SuPers ordförande Päivi Inberg. – Det kan till och med vara tvärtom, eftersom sjukdom ofta medför läkemedels- och andra kostnader. Långa sjukskrivningar är redan ekonomiskt utmanande, särskilt för lågavlönade arbetstagare, och nedskärningen kommer att förvärra deras situation ytterligare.
– Regeringens motivering för att minska sjukpenningen genom att öka sysselsättningen är absurd, menar Inberg. – Arbetstagaren kan inte själv påverka om hen är frånvarande från arbetet på grund av funktionsnedsättning, och funktionsnedsättningen är inte arbetstagarens eget val. Antingen tror regeringen inte att arbetsoförmågan hos dem som får stödet är verklig, eller så bryr de sig inte om de skador som en oavslutad rehabilitering av ekonomiska skäl kan orsaka arbetstagaren, arbetsgemenskapen och i sista hand hela samhället.
Regeringen har, förutom att sänka sjukpenningen, även genomfört andra nedskärningar. SuPer oroar sig över om de samlade effekterna av nedskärningarna har utvärderats tillräckligt eller om de snarare kommer att leda till att samhällets kostnader ökar i takt med att människors försörjningsproblem ökar.
Mer information: SuPers ordförande Päivi Inberg, t. 040 705 9115
Till SuPer hör cirka 85 000 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården och det pedagogiska området som arbetar inom den offentliga och privata sektorn.