Parodontiten rumsterar i vårt tandkött och påverkar hela kroppen
Det är viktigt att noggrant behandla en sjukdom i tandens fäste, parodontit, så att tänderna bevaras. Dessutom kan en dold parodontit förvärra många andra sjukdomar.
Många tänker att tänderna ska borstas framför allt för att hindra att det blir hål. I verkligheten är det klart vanligaste problemet i munhälsan parodontit, alltså infektion i de vävnader som fäster tanden i käkbenet. Upp till två av tre vuxna lider av den här sjukdomen – och många av dem helt ovetande.
I parodontit börjar en inflammation orsakad av bakterier i munnen bryta ned de bindvävnader som fäster tanden i tandköttet. Samtidigt bildas det en mineraliserad bakteriehinna kallad tandsten i tandköttsfickor mellan tanden och tandköttet. Tandstenen ökar vävnadsbortfallet.
När fästena en gång förstörts sker ingen nybildning. När parodontiten har framskridit tillräckligt långt börjar tanden vicka och kan slutligen lossna helt.
Övertandläkaren, docenten i parodontologi Kimmo Suomalainen vid Tammerfors universitetssjukhus poliklinik för mun- och käksjukdomar påpekar att parodontit i hög grad är en livsstilssjukdom..
– Ärftlig predisposition har också en viss inverkan. I en sällsynt aggressiv parodontit kan vävnaderna börja förstöras redan i tidig pubertet. Men oftast framskrider sjukdomen gradvis med åldern på grund av personens egna vanor.
Tobaksrökning en riskfaktor
Den tydligaste orsaken till parodontit är bristfällig munhygien. Vid tandköttsranden på slarvigt rengjorda tänder kommer bakterierna åt att föröka sig utan störningar.
– Det bildas bakterieväxtligheter som trivs i det syrefria tillståndet i tandköttsfickorna, berättar Kimmo Suomalainen.
Tobaksrökning ökar avsevärt risken för parodontit. Typ 2-diabetes har ofta observerats i samband med parodontit, och i synnerhet disponerar dålig behandlingsbalans vid diabetes för parodontit.
Metoderna för att förebygga parodontit är enkla: sluta röka och rengör tänderna omsorgsfullt och regelbundet.
– Det bästa redskapet är en elektrisk tandborste – det finns forskningsbelägg för effekten. Men också en bra tandborste når bara en del av tandytorna. För putsning av tandmellanrummen har tandstickor med små borst av silikon visat sig fungera bäst, säger Kimmo Suomalainen.
Blödande tandkött vid tandborstning är det första symtomet på begynnande parodontit. Enligt Kimmo Suomalainen lönar det sig att besöka en munhygienist eller en tandläkare genast när man upptäcker att det blöder. Ibland kan ett tecken dessutom vara dålig lukt eller otrevlig smak i munnen.
– Ifall en tand börjar röra på sig kan det redan vara för sent för en behandling. Annars är parodontit svår att upptäcka själv, för den orsakar inte värk och eventuellt inga andra symtom heller. Till och med en varig inflammation kan komma som en total överraskning.
Samband med svår corona
Att upptäcka och behandla parodontit är inte bara viktigt för att hålla kvar tänderna i munnen under hela livstiden. Det kommer hela tiden mera forskningsrön om hur infektioner i tandköttet påverkar hela kroppen.
Kopplingen till typ 2-diabetes fungerar också så att en obehandlad parodontit gör det svårare att få blodsockret i balans.
– Dessutom har parodontit konstaterats ha en tydlig koppling till risken för hjärt- och kärl- samt njur- och leversjukdomar. Ett inflammationstillstånd i munnen verkar alltså avsevärt belasta hela kroppen.
Under det senaste året har vi också fått preliminära tecken på att personer som insjuknat i en svår form av corona oftare än genomsnittet har en obehandlad parodontit. Enligt Kimmo Suomalainen behövs det ändå mer information om ämnet.
Rengöring är den bästa behandlingen
Mekanisk behandling som inleds i tid stoppar effektivt parodontiten.
Ifall det har bildats tandsten vid tandköttsranden och i -fickorna avlägsnas den i samband med mun- och tandvård. Annars kan behandlingen utföras av var och en själv. Det här består av regelbunden och omsorgsfull rengöring av tänderna. Dessutom kan man använda munvatten som minskar bakterietillväxten.
– Den här effektiva behandlingen är alltså mycket förmånlig. Tandborsten är där ett viktigt redskap, konstaterar Kimmo Suomalainen.
Mikrobläkemedel används sällan i behandlingen av parodontit. Innan man inleder medicinering bör man ta ett prov av bakteriestammen.
–Tyvärr hjälper inte de antibiotika som vanligen används vid behandling av infektioner mot parodontit, utan de kan tvärtom försämra munhälsan, påpekar Kimmo Suomalainen.
Enligt honom är närvårdarna som yrkeskår i nyckelställning när det gäller att upptäcka och behandla parodontit exempelvis inom äldrearbetet.
– Vårdarna bör ha tillräckligt med tid för att hjälpa klienterna att rengöra tänderna både inom hemvården och på serviceboenden. En person som kan gurgla kan också ges hjälp med att använda munvatten. Det är en alldeles väsentlig del av en god äldreomsorg att sköta om munhälsan, säger Kimmo Suomalainen.
Ifall klientens tandkött blöder lönar det sig att anteckna det bland patientuppgifterna. På så sätt kan situationen kontrolleras i mun- och tandvården.
Text: Mari Vehmanen
Översättningar: Eva Wahlström