Hyppää sisältöön

Sinun puolellasi SuPer

Hyvinvointialueilla ja kunnissa työskentelevien superilaisten palkoista ja muista työehdoista neuvotellaan tänä keväänä. Tältä sivulta saat ajankohtaisen tiedon neuvottelutilanteesta.

Seuraa neuvotteluiden etenemistä

14.4. Pääneuvotteluryhmä kokoontui kolmannen kerran.

Asialistalla oli muun muassa neuvotteluryhmien ajankohtainen tilanne sekä osapuolten näkemykset tulevan sopimuskauden kestosta ja korotuseristä.
Pääneuvotteluryhmä jatkaa keskustelua heti pääsiäisen jälkeen 22.4.2025.

31.3. Neuvotteluiden toinen tapaaminen.

11.3. Julkisen sektorin neuvottelut alkoivat Kuntatalolla tavoitteiden esittelyllä. SuPer neuvottelee yhdessä Tehyn kanssa neuvottelujärjestö Sote ry:n nimissä.

Julkisen sektorin työehtosopimuksista neuvotellaan kevään aikana

Nykyiset työehtosopimukset eli hyvinvointialueilla sovellettavat SOTE-sopimus ja HYVTES sekä kuntasektorin KVTES päättyvät huhtikuun lopussa. Tavoitteena on päästä sopimukseen ensisijaisesti neuvottelemalla. Toukokuun alussa alkaa sopimukseton tila, jos osapuolet eivät pääse sopimukseen huhtikuun loppuun mennessä. Neuvotteluja jatketaan myös sopimuksettomassa tilassa, kunnes sopimus syntyy.

SuPerin tavoitteet neuvottelukierrokselle

Työehtosopimusneuvottelut alkavat aina molempien osapuolten tavoitteiden kartoittamisella. Myös SuPer pääsee kertomaan oman näkemyksensä siitä, miten voimassa olevia hyvinvointialueiden ja kuntien työ- ja virkaehtosopimuksia tulisi muuttaa. Tällä neuvottelukierroksella SuPer haluaa erityisesti parantaa hoitajien hyvinvointia ja työssä jaksamista.

Työhyvinvointi

Hyvinvointialueiden yt-neuvottelut kuormittavat työpaikoilla ja lisäävät epävarmuutta. Tähän SuPer hakee helpotusta vaikuttamalla mm. työaikaan, vuosilomiin ja sairausajan palkkaan liittyvillä määräyksillä. Työhyvinvointiin satsaaminen on pidemmällä aikavälillä myös työnantajan etu, SuPerissa uskotaan. Parempi työssä jaksaminen vähentää sairaspoissaolojen määrää.

Työehdot ja työssä jaksaminen ovat isoja tekijöitä hoitoalan veto- ja pitovoiman vahvistamiseen. Nyt neuvoteltavilla sopimuksilla varmistetaan, että meillä myös tulevaisuudessa riittää ammattitaitoista henkilökuntaa sote-aloilla ja varhaiskasvatuksessa.

Työaikamääräysten kokonaisuudistus

SuPerin pidemmän aikavälin tavoitteena on työaikamääräysten kokonaisuudistus, joka parantaisi muun muassa työvuorosuunnittelua ja työvuorojen pituuksia. Paikallisesti on jo kehitetty hyviä käytäntöjä, mutta niistä halutaan työehtosopimukseen kirjattavia velvoitteita kaikille työnantajille.

Palkkauksen kehittäminen

Kevään neuvotteluiden pohjana on vuonna 2022 solmittu viisivuotinen palkkaohjelma, joka tuo sote-alan työntekijöille tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksia vuoteen 2027 asti. Tällä neuvottelukierroksella tavoitteena on palkankorotukset, jotka turvaavat ostovoiman ja edistävät alan palkkakehitystä.

On tärkeää edistää samapalkkaisuutta ja korjata sekä sote- että kunta-alan palkkatasoa. Myös maan hallitus on sitoutunut palkkaohjelman kehittämiseen ja tasa-arvon edistämiseen.

Tämä sisältö vaatii evästeet.

Julkisen sektorin työehtosopimusneuvottelut ovat käynnissä. Mitkä ovat SuPerin päätavoitteet neuvotteluissa? SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno ja puheenjohtaja Päivi Inberg valottavat neuvottelujen kulkua. Mukana myös Timo Väkimies.

Neuvottelut 2025 -peli

Huhtikuun SuPer-lehdessä julkaistiin neuvottelupeli, jossa näemme miten SuPerin puheenjohtajan Päivi Inberg ja edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno matkaavat laudalla kohti uutta sopimusta.

Piirrokset on laatinut lehden graafikko Robert Ottosson.

Tämä sisältö vaatii evästeet.

Neuvottelut hyvinvointialueilla ja kunnissa työskentelevien lähihoitajien palkoista ja työehdoista ovat alkaneet. Vanha sopimus on katkolla 30.4.2025.

SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg ja edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno kertovat tunnelmista neuvottelujen alla.

SuPer-lehti

Hoitajien työehdoista neuvotellaan nyt – Tavoitteena paremmat työolot

Yksityisen sektorin työehtosopimusneuvottelut

Yksityisellä sote-sektorilla neuvotellaan syksyllä.