Vanhuspalveluja ei ole ilman hoitajia
Henkilöstömitoituksen laskeminen 0,6:een vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa ei poista sitä tosiasiaa, että lain mukaan vanhuksilla on oikeus tarvitsemaansa hoitoon.
Alueiden poliittisella johdolla onkin nyt vaikea tilanne päättää mitä lakia rikotaan, kun säästötoimia tehdään välittämättä kansalaisten hyvinvoinnista.
Valitettavasti näyttää siltä, että heikoimmassa osassa olevilta leikataan edelleen: Hoitaja viedään pois muistisairaan vanhuksen viereltä, jolla ei ole tarpeeksi ”hankalaa” omaista pitämässä tämän puolta. Tavalliseen hoivakotiin sijoitetaan esimerkiksi aggressiivisia asiakkaita tai päihde- ja mielenterveysongelmia sairastavia, jotka tarvitsisivat heille sopivaa, erityistä hoitoa.
”Erityisesti muistisairas tarvitsee rauhallisen hetken hoitajan kanssa, jotta hoitotoimenpiteet sujuvat turvallisesti.”
– Päivi Inberg
Monet palvelujen piirissä olevat vanhukset ovat niin huonokuntoisia, etteivät he pärjää ilman hoitajaa, joka varmistaa riittävän ravinnon saannin, hygienian, haavanhoidon ja lääkehoidon. Erityisesti muistisairas tarvitsee rauhallisen hetken hoitajan kanssa, jotta hoitotoimenpiteet sujuvat turvallisesti. Kotihoidossa hoitajalla ei ole välttämättä aikaa sosiaaliseen vuorovaikutukseen, jonka perusteella vanhuksen fyysistä ja henkistä vointia pystyy kunnolla arvioimaan. Ulkoilu jää ikävä kyllä mahdollisten omaisten vastuulle.
Nyt on tärkeää, että päättäjät hyvinvointialueilla ovat hereillä. On taloudellisesti järkevintä hoitaa vanhuksia, eikä paikkailla puutteellisen vanhustenhoidon aiheuttamia virheitä päivystyksessä. Tämä tarkoittaa vanhuksen tuntevan ammattilaisen tekemää arviota vanhuksen toimintakyvystä ja ohjausta sellaiseen palveluun, jossa hänen tarpeisiinsa kyetään vastaamaan.
Samalla pitää muistaa, että arviolta kolmannes lähihoitajista siirtyy eläkkeelle seuraavien kymmenen vuoden aikana. Riittävä määrä henkilöstöä varmistaa sen, että hoitajat jaksavat työssään eläkeikään saakka. Työterveyslaitoksen (TTL 12.3.2025) mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden keskuudessa alentunut työkyky, huono palautuminen, psyykkinen rasittuneisuus ja työnantajan vaihtoaikeet olivat yhä korkealla tasolla vuonna 2024, vaikka hienoista parannusta oli tapahtunut edellisestä vuodesta. Voitaneen ennustaa, että mitoituksen laskeminen johtaa uuteen alamäkeen.
Lisätietoja
