Hyppää sisältöön

Sotesektorin EWC-toiminta käynnistyy ensimmäisenä Suomessa Attendossa

Monilla Suomessa toimivilla kansainvälisillä yrityksillä on ollut kansainvälistä yritysverkoston toimintaa eli EWC-toimintaa jo vuosia. Sotesektorin EWC-toiminta käynnistyy nyt ensimmäisenä Suomessa Attendo-konsernissa 23.–24. huhtikuuta Tukholmassa pidettävässä kokouksessa.

EWC eli European Works Council on eurooppalainen yritysneuvosto. Se on eurooppalaisten työntekijöiden yhteistoimintaverkosto yrityksissä, joilla on toimintaa useassa maassa.

EWC-toiminta on kansainvälisen tason yhteistoimintaa, joka perustuu lakiin. Tavoitteena on parantaa työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ja mahdollisuutta saada tietoa ja tulla kuulluksi. EWC-toiminnassa ei kuitenkaan neuvotella työehtosopimusasioista.

Vuosia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen kansainvälinen yritysverkoston toiminta käynnistyy sotesektorilla ensimmäisenä Attendossa. Tukholmassa 23.–24. huhtikuuta järjestettävään kokoukseen osallistuvat superilaiset Hanna Kauppinen ja Heikki Rahikainen SuPerin edustajina.

Jatkossa toimintaa on tarkoitus laajentaa Attendon lisäksi myös muihin sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen alan yrityksiin ja konserneihin, joissa SuPerin jäseniä työskentelee. – On tärkeää, että meillä on superilaisia kansainvälisistä asioista kiinnostuneita jäseniä ja luottamusmiehiä, jotta superilainen edustus saadaan myös jatkossa käynnistyviin EWC-prosesseihin, kertoo SuPerin yksityissektorin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens.  

EWC-edustajina toimivat yleensä valitut henkilöstön edustajat.

Superilaiset edustajat Hanna Kauppinen ja Heikki Rahikainen yhdessä Attendon toimitusjohtajan Martin Tivéuksen (keskellä) kanssa. Kuva: Carl Grandström.
Heikki Rahikainen ja Hanna Kauppinen
Heikki Rahikainen ja Hanna Kauppinen Tukholman EWC-kokouksessa.

EWC-toiminta lyhyesti:

  • EWC-toiminta perustuu EU-direktiiviin ja kansalliseen lainsäädäntöön.
  • Se on pakollinen yrityksille, joilla on vähintään 1000 työntekijää EU- tai ETA-maissa ja vähintään 150 työntekijää kahdessa eri maassa.
  • Tavoitteena on parantaa työntekijöiden oikeutta tiedon saantiin yritystä koskevista isoista päätöksistä kuten rakennemuutoksista ja henkilöstön uudelleen järjestelyistä.
  • Tavoitteena on mahdollistaa vuoropuhelu työntekijöiden ja konsernin tai yrityksen edustajien välillä yli maarajojen.   

Lisätietoja

Pia Zaerens
Yksityissektorin neuvottelupäällikkö
Pia Zaerens

Lisää aiheesta