Monimuotoisuus ja tasa-arvoisuus työpaikoilla on koko työyhteisön etu – työnantajan johdolla kohti avoimempaa keskustelukulttuuria
Tällä viikolla vietetään rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa, joka huipentuu YK:n rasisminvastaiseen päivään perjantaina 21.3. Viikolla ja päivällä halutaan muistuttaa ihmisoikeuksien tärkeydestä, ja ottaa kantaan syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden puolesta. On hyvä muistaa, että rasismin ja syrjinnän vastustaminen työpaikoilla on koko työyhteisön etu ja velvollisuus, mutta työnantajalla on tässä avainasema.

SuPer keräsi viime vuonna jo kolmatta kertaa jäsentensä kokemuksia työperäisestä maahanmuutosta ja sen vaikutuksista työyhteisöihin. Työperäinen maahanmuutto voi olla yksi ratkaisu hoitoalan työvoimapulaan, mutta vain jos rekrytoinnit hoidetaan eettisesti oikein. SuPerin tavoite on ehkäistä työperäistä hyväksikäyttöä ja puuttua tunnistettuihin epäkohtiin.
Selvityksessä SuPer myös antaa työpaikoille suosituksia, joiden avulla työnantaja voi edistää monimuotoisen ja yhdenvertaisen työyhteisön kehittymistä. SuPer kannustaa työpaikoilla avoimeen keskusteluun vaikeistakin aiheista, kuten uskonnosta ja kulttuurieroista. Tällä hetkellä monilta työpaikoilta näyttää puuttuvan avoin ja turvallinen keskustelukulttuuri. Työpaikoilla olisi hyvä käydä läpi yleisellä tasolla esimerkiksi sitä, mikä on rasismia ja syrjintää, ja mikä työnjohdollista tai työn tekemiseen liittyvää ohjeistusta.
”Toivon, että työpaikoilla keskusteltaisiin ja ratkottaisiin asioita yhdessä, me-hengessä, ilman vastakkainasettelua ja syyttelyä.”
Päivi Inberg
Toivon, että työpaikoilla keskusteltaisiin ja ratkottaisiin asioita yhdessä, me-hengessä, ilman vastakkainasettelua ja syyttelyä. Kaikilla meillä on sama tavoite eli tehdä parasta mahdollista hoitotyötä, työssä viihtyen yhteisten asiakkaiden ja potilaiden parhaaksi.
Lisätietoja
