Ammattiliitto on työntekijän tuki ja turva
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inbergin mielestä pääministeri Orpon hallituksen esittämien verohelpotusten rahoitus hyvinvointipalveluista säästämällä on ongelmien siirtämistä tulevaisuuteen.

Hallitus teki puoliväliriihessä merkittäviä ratkaisuja. Verohelpotukset erityisesti pieni- ja keskituloisten osalta parantavat heidän ostovoimaansa, mikä todennäköisesti heijastuu positiivisesti myös työllisyyskehitykseen. Verotuksen keventäminen myös yhteisöveron sekä suurituloisten ansiotuloveron osalta aiheuttavat valtiolle suuret verotulojen menetykset.
– Menetykset rahoitetaan osittain jo aiemmin tehdyillä sote- ja koulutusleikkauksilla sekä työttömyysturvaa ja muita sosiaalitukia heikentävillä ratkaisuilla ja tämä ei mielestämme ole oikeudenmukaista, toteaa SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.
–Työelämässä on monia haasteita, kuten kasvava työttömyys, lomautukset, irtisanomiset ja jatkuvat säästöt sekä tehostamistoimet. Työnantajapuolen voimakas lobbaus hallitusohjelmaan lisää työnantajien valtaa palkansaajien kustannuksella. Lakkoja on haluttu rajoittaa ja palkansaajien järjestäytymisastetta laskea, mikä heikentää työntekijöiden kollektiivista voimaa, Inberg sanoo.
Hallitus päätti puoliväliriihessään poistaa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Inberg muistuttaa, että tämä päätös on haitallinen sekä palkansaajille että koko työelämälle.
– Ammattiliitot ovat historiallisesti neuvotelleet työntekijöiden monista eduista, kuten lomista, palkallisia vapaista ja palkoista. Nämä edut eivät ole syntyneet itsestään, vaan pitkäaikaisten neuvottelujen ja joskus jopa lakkojen kautta. Ammattiliittojen voiman heikentäminen heikentää jokaisen palkansaajan asemaa.
– Nykyinen hallitus on jo tehnyt useita toimia, jotka heikentävät palkansaajien etuja ja oikeuksia. Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto on yksi lisäheikennys näiden ikävien päätösten ketjussa ja sitä emme hyväksy, toteaa Inberg.
Lisätietoja
