9.2.2024

Funderar du på att gå från en fast anställning till tillfälliga jobb? Kom ihåg att kontrollera åtminstone dessa saker

Det finns olika former av tillfälliga jobb som kan avtalas på olika sätt. SuPer har utarbetat en checklista för tillfälliga arbetstagare. Om du funderar att gå från en fast anställning till tillfälliga jobb som omfattas av kollektivavtalet för den privata sektorn (SOSTES, TPTES, AVAINTES, Seure-tes), kom ihåg att kontrollera och tänka på åtminstone följande saker:

Kolla det skriftliga arbetsavtalet

Be om att få se det skriftliga anställningsavtalet. Kontrollera avtalets karaktär och varaktighet, arbetstid, lön och tillämpligt kollektivavtal. Är det ett ramavtal eller ett anställningsavtal, och handlar det om arbetsuthyrning? Är anställningsförhållande  av fast anställning eller visstidsanställning, och vad är visstidsanställning längd och grunden för det tidsbundna avtalet? Hur är arbetstiden definierad, och hur överenskommer man om kortjobb/arbetstur?

Föreslå anställningsförhållande istället för ett ramavtal

Om ett ramavtal erbjuds för tillfälligt arbete varför inte föreslå att du istället ingår en anställning på tills vidare gällande arbetsavtal? Särskilt om det inte handlar om tillfälliga arbeten utan om att du avser arbeta mer regelbundet för samma arbetsgivare. På det sättet är din ställning tryggare när det gäller saker som sjuklöner och anställningens varaktighet, samtidigt som du kan behålla flexibiliteten i arbetet. Det handlar om hur arbetstiden och skiften överenskommes. Även i ett tills vidare gällande arbetsavtall på obestämd tid kan du ha möjlighet att välja dina arbetstid. Fråga din förtroendeman eller kontakta SuPer för mer information om detta.

Förhandla om lönen och bedöm helheten

Förbered i förväg vad kortvarigt arbete skulle innebära för din ekonomi. Kan du tolerera osäkerheten och organisera dina kortvarigt arbete själv så att du tjänar tillräckligt? Försök förhandla inte bara om lönen utan också om andra anställningsvillkor och förmåner som tillfredsställer dig. Jämför inte bara timlönen utan ta hänsyn till alla lönedelar och andra anställningsvillkor. Till exempel, betald semester är en förmån som gäller för längre anställningar.

Kontrollera vad som ingår i lönen för deltidsarbete

Kontrollera vad lönen som presenteras i jobbannonsen faktiskt inkluderar vid varje given tidpunkt. En lönenivå som verkar hög kan också inkludera komponenter som semesterersättning, till exempel. Vissa delar av lönen, såsom semesterersättning, kan förbli obetalda när man arbetar med ett ramavtal eller i andra kortvariga, mer tillfälliga anställningar, liksom sjuklön om arbetsförmågan förloras innan anställningen börjar. Bedöm var du faktiskt tjänar bäst - i en fast anställning eller gig-anknytning.

Vill du förhandla om bättre villkor med din nuvarande arbetsgivare?

Innan du lämnar en fast anställning för ett tillfälligt arbete, bör du fundera över om du vill förhandla om bättre arbetsvillkor med din nuvarande arbetsgivare. Om din arbetsgivare vill satsa på arbetsplatsens attraktivitet, är de möjligen villiga att förhandla om lönen och andra förbättringar, till exempel flexibla arbetstider, som rör arbetsvälmåendet. Detta möjlighet är värt att utnyttja.

Arbetserfarenhet framhävs vid avtalstillfället

När du ingår avtal för tillfälliga arbeten, gå igenom din arbetslivserfarenhet med arbetsgivaren och lämna kopior av dina arbetsintyg. Detta steg kan ibland förbises, särskilt vid användning av standardavtal, och arbetsgivaren kan hävda att retroaktiv betalning av års- eller tjänstetillägg inte är nödvändig. Arbetslivserfarenheten påverkar även semesterersättningen. Till exempel bör semesterersättningen enligt SOSTES vara direkt 11,5 % med minst 15 års arbetslivserfarenhet, inte 9 %.

Se till att medlemsavgifterna är betalda

Kom ihåg att ta hand om medlemsavgifterna för SuPer i alla anställningar. Detta innebär att du antingen lämnar en fullmakt till varje arbetsgivare eller betalar medlemsavgifterna själv från alla inkomster du får. I bemanningsarbete lämnar du fullmakten till bemanningsföretaget. Medlemsavgiften måste betalas från alla löner du erhåller

Förtroendeman och facket är till din hjälp

Du kan få hjälp i problematiska situationer från din arbetsplats förtroendeman eller direkt från SuPer's avtalsförhandling. I bemanningsarbete kan du även kontakta förtroendemannen på användarbolaget. 

När du redan är i tillfälligt arbete, kom ihåg följande:

  • Kräv tillräcklig introduktion, du har rätt till det. Introduktion är en förutsättning för säkert arbete.
  •  Kontrollera och spara noggrant varje lönebesked.
  •  Om du arbetar i upprepade visstidsanställningar med samma arbetsgivare, begär skriftliga anställningsavtal för varje arbetsperiod eller åtminstone information om anställningarnas varaktighet, skäl för tillfälliga och regelbundna arbetstider skriftligen. Håll koll på överenskomna och faktiska arbetstider och spara dessa uppgifter så att du kan klargöra eventuella lönefordringar vid behov.
  •  Kräv lön för inställda skift. I allmänhet kan överenskomna, planerade arbetspass eller påbörjade arbetspass inte avbokas utan skyldighet att betala lön, men andra arbetsuppgifter kan avtalas för tiden av arbetspasset, och även ändringar i arbetspasset kan överenskommas med arbetstagaren. Om anställningen inte har börjat och arbetsgivaren avbokar planerat arbete i förväg, kan det dock anses vara uppsägning av anställningen, vilket kan medföra krav på skadestånd.
  • I även kortvariga anställningar kan det uppstå övertidsarbete som ska ersättas. Se till att du får betalt för detta. Till exempel, enligt SOSTES jaksotyöajassa (periodisk arbetstid) är övertidsgränsen för en en dag lång anställning 7 timmar och 40 minuter, och arbete som överskrider detta betraktas generellt som övertidsarbete.
  • Om du regelbundet arbetar med samma arbetsgivare enligt ett standardavtal, se till att alltid få skriftliga förklaringar om arbetsgivaren inte betalar lön under sjukfrånvaro och klargör dina rättigheter till lön under sjukfrånvaro. När du arbetar regelbundet med samma arbetsgivare bör du utvärdera dina anställningsförmåner och rättigheter som beror på anställningstiden.”
  • Ett krav på lön bör framställas på samma sätt som i en tillsvidareanställning. Dessa förmåner, såsom sjuklön, semesterersättning, semesterbonus, ersättning för helgdagar och lön under tillfällig vårdledighet, ska följas på samma sätt som i en regelbunden anställning hos samma arbetsgivare. Om arbetsgivaren inte betalar dessa förmåner, bör du alltid kontakta din förtroendeman eller SuPers förmånsskydd.
  • Normalt sett bör lönen betalas på avslutningsdagen för varje anställning, om inte något annat avtalats i anställningsavtalet. Om löneutbetalningen försenas har du rätt till väntetidslön och förseningsränta.
  • Kom ihåg att ta hand om din återhämtning och se till din arbetsförmåga. Inom korttidsjobb måste du själv vara medveten om dina anställningsvillkor och rättigheter för att kunna hantera eventuella oklarheter i exempelvis löneutbetalningen. Det är alltid viktigt att noggrant läsa igenom och förstå avtalet innan du skriver på det. I dessa situationer kan förtroendeman och SuPers förmånsskydd vara till hjälp. 

Med begreppet "korttidsjobb" avses vanligtvis anställningar som sträcker sig över en eller några arbetspass och som ingås för att täcka plötsliga behov av arbetskraft. Det kan röra sig om kortare eller något längre vikariat på samma eller olika arbetsplatser, med samma eller olika arbetsgivare.

Korttidsjobb kan utföras i olika former genom olika avtal, och inom social- och hälsovårdssektorn används ofta ett så kallat "ramavtal". Ett ramavtal är inte en anställning utan snarare en överenskommelse om villkoren för framtida, särskilt tidsbegränsade anställningar. I praktiken innebär detta att arbetstagaren arbetar i korta tidsbegränsade anställningar

Även hyrjobb har blivit vanligare inom hälso- och sjukvårdssektorn på grund av arbetskraftsbrist. Inom hyrjobb är arbetsgivaren ett uthyrningsföretag (ett företag som hyr ut arbetskraft), men själva arbetet utförs i en annan organisation (användarföretaget) eller på annat ställe. Det finns också utmaningar inom hyrjobb, eftersom det inom sektorn har dykt upp arbetsgivare som till exempel inte är förtrogna med branschens kollektivavtal. Uthyrningsföretaget måste följa det kollektivavtal som är bindande för användarföretaget om de inte har något eget kollektivavtal.

Korttidsjobb kan också utföras med avtal om varierande arbetstid. I sådana avtal varierar arbetstiden enligt det villkor som har överenskommits i anställningsavtalet (till exempel 30 - 115 timmar per 3 veckor eller att bli kallad vid behov), och arbetspassen överenskommer särskilt utöver den överenskomna minimiarbetstiden. Avtal om varierande arbetstid ingås vanligtvis på obestämd tid, och arbetstagarens anställning avbryts inte mellan de avtalade arbetspassen. SuPer rekommenderar att korttidsjobben i botten avtalet ingås på obestämd tid för att säkerställa kontinuiteten i anställningen. Särskilt om du planerar att arbeta regelbundet för samma arbetsgivare rekommenderar SuPer att du ingår avtal om varierande arbetstid som grund för dina korta arbetsavtal.